Tentoonstelling bij het Science Centre Delft

van 4 oktober 2019 t/m 31 januari 2020

Deze tentoonstelling belicht instrumenten en technieken, waarvan sommigen grotendeels vergeten, die zijn ontwikkeld door de optische afdeling van de TU Delft onder leiding van Abraham Cornelis Sebastiaan van Heel (1899-1966). Van Heel was de eerste professor van de Afdeling Optica bij de Faculteit Technische Natuurwetenschappen (tegenwoordig Optics Research Group), opgericht in 1947. Hij was een grote promotor van optica en stond internationaal bekend om zijn enthousiasme, aantrekkelijke lezingen en brede academische activiteiten. Met een sterk gevoel voor praktische oplossingen, gaf hij de voorkeur aan eenvoudige, low-budget apparatuur. De tentoonstelling is tot 31 Januari 2020 te zien in het Science Centre in Delft.

Oprichting optisch onderzoek
Van Heel’s interesse voor optica begon toen hij in Leiden studeerde, waar hij geïnspireerd raakte door twee Nobelprijswinnaars: Lorentz en Kamerlingh Onnes. Na zijn studie Natuurkunde en promotie aan de Universiteit Leiden, werd Van Heel senior assistent aan de TU Delft in 1925. In 1928 werkte hij kort bij het Paris Institute d’Optique en nam hij veel ideeën mee naar huis voor de oprichting van optisch onderzoek in Delft. Ook vormde hij de optische industrie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

Face2Phase congres in Science Centre
Deze tentoonstelling is onderdeel van het Face2Phase congres dat voor de tweede keer wordt gehouden in het Science Centre Delft van 21-23 oktober 2019. Het wordt georganiseerd door de Optics Research Group, onderdeel van de afdeling Imaging Physics (ImPhys) van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Voor meer informatie, zie: www.face2phase.nl.

Totstandkoming
De tentoonstelling ‘Optica voor allen’ is samengesteld door Jules Schoonman (Academisch Erfgoed, TU Delft Library) en Thim Zuidwijk (Optics Research Group, Applied Sciences) in samenwerking met de TU Delft Library en het Science Centre. Met dank aan Erwin van Asbeck en Joseph Braat.