21 MEI 2024 09:00 T/M 21 AUGUSTUS 2024 18:00 – LOCATIE: TU DELFT LIBRARY, TREASURY

Welkom bij de nieuwste tentoonstelling in TU Delft Library! Kom naar de Treasury – een tentoonstellingsruimte gewijd aan de Trésor collectie bijzondere boeken – voor een meeslepende ervaring van Catesby’s revolutionaire botanische kunstwerken.

Neem plaats in een van de massagestoelen, ontspan… en dompel jezelf onder in de wereld van de natuurlijke geschiedenis door middel van fascinerende illustraties, geluiden, geuren en interactieve flora & fauna.

Nieuwsgierige Neigingen

“Hij propte voortdurend zijn zakken vol met veren, wortels, zaden, bessen, eikels en stekken en verspilde zijn tijd met het schilderen van alledaagse onderwerpen zoals de delicate paarse bloemen die bloeiden op zoete aardappelranken” ~ dagboek van William Byrd, plantagehouder, 1712

Die ‘hij’ was Mark Catesby (1682-1749), een Brits natuuronderzoeker, tekenaar en ontdekkingsreiziger die zojuist zijn eerste verre reis had ondernomen – overtuigd dat er een wereld was buiten Essex en het Verenigd Koninkrijk. Wat begon als een bezoek aan zijn zus, groeide uit tot een diepgaande fascinatie voor de ongerepte schoonheid van het zuidoostelijke deel van Noord-Amerika.

In 1722 keerde Catesby terug. Hij verzamelde planten en vogels, tekende levende exemplaren na en opperde de theorie dat vogels trekken – én dat de mens wel eens een bedreiging kon blijken voor de natuur.

Catesby’s werk was revolutionair. Het was de eerste systematische verkenning van de flora en fauna in dit gebied en vormde de basis van zijn levenswerk: ‘The Natural History of Carolina, Florida en de Bahama Islands’.

Deze publicatie in abonnementsvorm – een noodgreep vanwege zijn beperkte middelen – bestond uit twee delen, die samen maar liefst 750 pagina’s besloegen. Het duurde 20 jaar voor het verscheen. De helft van het werk bestond uit geëtste platen op folio-formaat die naderhand met de hand werden ingekleurd.

De Trésorcollectie, de bijzondere boeken collectie van de TU Delft Library, heeft twintig etsen met afbeeldingen van vissen gemaakt door Catesby.

Een kaart van Carolina, Florida en de Bahama-eilanden met de aangrenzende delen. Mark Catesby, Londen 1743, handgekleurd. In deze staat werd het grondgebied aan beide zijden van de Mississippi groen gekleurd, omdat het hele gebied destijds in handen was van de Fransen.