In de zeventiende eeuw verwierf de familie Blaeu wereldwijde faam dankzij hun meesterlijke kaarten, globes, atlassen en boeken. De Amsterdamse drukkerij-uitgeverij, opgericht door Willem Jansz. Blaeu (1571 – 1638), stond aan de top van de kaart- en boekdrukkunst en leverde hoogwaardige producten die over de hele wereld werden gewaardeerd.

Willem Jansz. Blaeu ook genoemd Guillermo Blaeu was de grondlegger van het bedrijf. Zijn inspanningen legden de basis voor een bloeiende onderneming die zijn twee zonen Cornelis (1642) en Joan I Blaeu (1598/99 – 1673), met groot succes voortzette. Joan I Blaeu bleek een talentvolle zakenman. Na zijn overlijden namen zijn drie zonen het roer over en zetten zij de traditie voort.

Een opmerkelijk aspect van de kaarten en atlassen van Blaeu is dat de graveurs en kaarttekenaars vaak anoniem bleven. Hun namen werden niet op de kaarten vermeld, hoewel hun vakmanschap duidelijk te zien is. Wat altijd wel zichtbaar was, is de naam van de drukkerij-uitgeverij.

Lees het leven en werken van Willem Jansz. Blaeu uit 1871 geschreven door P.J.H. Baudet uitgegeven door het Provinciaal Utrechtsch genootschap van kunsten en wetenschappen. Voor meer bronnen zie: WorldCat.